+32(0)14 95 39 40

Referentiecase – Oxfam België

Home » Referentiecase – Oxfam België

Oxfam België vermindert bedrijfsafval op 1 jaar met 20% in samenwerking met RPB

Oxfam België is een ngo die strijdt tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid. Samen met 3.200 lokale organisaties is ze in meer dan 90 landen actief. Met hun slagzin ‘The Power of People against Poverty’ helpen ze 25 miljoen vrouwen, mannen en kinderen om uit de armoede te klimmen met ontwikkelingsprojecten, noodhulp en sensibilisering.

 

Via haar tweedehands departement, is Oxfam België steeds op zoek naar gebruikte spullen (textiel, boeken, speelgoed, brocante, computers,...) om te sorteren en nadien te verkopen in één van haar 30 tweedehandswinkels. Met de opbrengst ondersteunt de organisatie sociale doelen en sociale tewerkstelling. Maar de zoektocht naar die spullen kent ook zijn uitdagingen. Tussen al het moois dat Oxfam krijgt, zitten er helaas regelmatig niet herbruikbare spullen die dan bij het bedrijfsafval belanden.

 

In haar strijd voor Climate justice, streeft de organisatie na om zo veel mogelijk te hergebruiken en zo weinig mogelijk weg te gooien, laat staan te verbranden en zo de producten en haar grondstoffen verloren te laten gaan.

Restafval effectief verminderen, hoe doe je dat?

Om haar afval beter te sorteren, ging Oxfam België op zoek naar een partner, met expertise binnen de recyclage sector. Die vonden ze in 2021 met Recycling Partners Belgium (RPB). RPB ontzorgt ondernemingen van hun totale afval- en materialenbeheer. Het bedrijf zet als onafhankelijke partner in op verduurzaming, optimale afval valorisatie en totale ontzorging.

 

RPB begeleidt haar klanten in het reduceren van haar te verbranden restafval met als doel hogere recyclage scores te bekomen en uiteindelijk gemiddeld 60% CO2 te besparen en de kosten te drukken. Dankzij de expertise en de connecties van RPB bleek de samenwerking met Oxfam België al snel een goede match te zijn.

"


Vanaf de start was het duidelijk dat er gelijkenissen waren in het DNA van Oxfam Solidariteit en dat van RPB. Preventie van afval en hergebruik van materialen is de gemeenschappelijke deler. Door een hands-on aanpak van beide zijdes hebben we samen het afval- en materialenbeheer van Oxfam’s logistiek centrum en haar winkels onder controle gekregen en zijn we samen op weg naar beter.

Stijn Smetsers
Partner bij RPB

Analyseer, reorganiseer en recycleer

Bij aanvang van de samenwerking voerde RPB een Quickscan uit: ze bracht het afval- en materialenbeheer in kaart in het centraal sorteercentrum van Oxfam en later ook in de tweedehandswinkels van de organisatie. Uit deze analyse bleek al snel dat er in het restafval nog verschillende materialen zaten die te recycleren waren.

 

Na deze analyse stroopten de twee partners de mouwen op en reorganiseerden ze samen de bronsortering. Dat deden ze door:

♻️ Het beleid aan te passen door te herbekijken in welke fracties er gesorteerd moest worden.
♻️ Extra interne en bulk inzamel recipiënten te voorzien.
♻️ Lokale en specialistische verwerkers aan te duiden.
♻️ Het personeel op te leiden & de juiste instructies te voorzien.

 

Op die manier worden fracties zoals onder andere harde kunststoffen, bonte folie en keramiek nu ook apart ingezameld, afgevoerd en verwerkt. In overleg met Oxfam werd ook een andere inzamelwijze van ICT apparatuur opgezet.

De missie van Oxfam België ligt RPB nauw aan het hart. Daarom wilde ze zich naast het reduceren van het bedrijfsafval, ook inzetten voor de zoektocht naar kwalitatieve spullen die Oxfam aan haar klanten kan aanbieden. RPB voegde daad bij woord en zette zijn klanten en partner netwerk in om de werking van Oxfam België in het licht te zetten en haar werking te promoten. Op die manier spoort RPB haar connecties aan om spullen te doneren en te hergebruiken in plaats van deze als afval weg te gooien.

Wat heeft de samenwerking met RPB gebracht?

Na één jaar samenwerken met RPB is het resultaat voor Oxfam indrukwekkend te noemen. De organisatie heeft sinds 2021 20% minder restafval. Een mooi resultaat waar Oxfam België en RPB terecht trots op mogen zijn.

"


RPB is voor ons de juiste partner op het juiste moment. Bij het optimaliseren van onze afvalverwerking, helpt RPB ons steeds om oplossingen te vinden die de juiste balans houden tussen het sociale, ecologische én economische aspect.

Lien Baeten
Verantwoordelijke voor het beheer van het tweedehandsdepartement,
Oxfam België

Benieuwd wat RPB voor uw organisatie kan betekenen?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap