Fully besliste recent om hun verkoop van bureaumaterialen stop te zetten in Europa. Dat betekende dat het magazijn in Gent leeggehaald diende te worden. Men ging op zoek naar een partner die hen daarbij kon ontzorgen en kwam uit bij RPB.
Het resultaat? Het logistiek complex project werd operationeel & administratief tot een goed einde gebracht. Daarnaast hebben de afgevoerde materialen maximaal een circulaire bestemming gekregen.
*B-Corp gecertificeerde bedrijven focussen zich naast winst voornamelijk op duurzame ensociale doelen, waar ze elke 3 jaar op worden ge-audit. In de BeNeLux zijn er >200 B-Corp bedrijven, wereldwijd zo’n 6000, verdeeld over 85 landen.
Een project met logistieke, administratieve en duurzame uitdagingen. Hoe is dat verlopen?
Een project als deze vraagt om een samenwerking tussen verschillende partijen. RPB beschikt over meer dan 140 partners die in héél België logistieke, verwerkende, hergebruik en technische oplossingen bieden. Op maat van de wensen van de klant werd hieruit een selectie gemaakt.
Voor deze specifieke opdracht kon RPB rekenen op de diensten van Katoen Natie, Fully’s vaste stockbeheerder. Ze stonden dagelijks klaar om de juiste materialen uit het magazijn te picken en trailers te laden.
RPB besloot in samenspraak met de partners voor hergebruik om de trailers manueel te beladen en dus optimaal te vullen. Zo kon men hoger stapelen en namen pallets geen onnodige ruimte in. Het resultaat? Een indrukwekkende vermindering van maar liefst 40% in het aantal transporten.
Na het beladen was het de beurt aan de transporteur om de materialen te vervoeren naar 6 verschillende afnemers, actief in recyclage & hergebruik. Een klus op maat van Transport Martens, waarmee RPB al verscheidene jaren tot tevredenheid samenwerkt. De volgende afnemers werden door RPB geselecteerd op basis van haar lokale aanwezigheid (minder transport & CO2e) en/of specialiteit (beste circulaire oplossing).
Bruco Containers is een grootschalige onderneming die zowel containers verhuurt als aan afvalverwerking en recycling doet. Er werd extra personeel voor dit project ingezet, die taken hadden gaande van het handmatig lossen van de trailers tot het legen van de trailers en het handmatig ontpakken van het karton.
Met behulp van kranen, magneten en shredders konden er verschillende materiaalstromen ontstaan en konden de materialen op sorteerlijnen geplaatst worden. Hierna werden de gesorteerde grondstoffen per soort verzameld en, indien nodig, opnieuw op de sorteerlijn geplaatst voor verdere verwerking. Op deze manier heeft Bruco 350 ton aan materiaal gesorteerd en klaargemaakt voor verdere verwerking en recycling.
MIREC Recycling NV is een organisatie die gespecialiseerd is in het ecologisch en efficiënt recyclen van reeds gebruikte elektrische en elektronische producten. In deze producten zitten veel edelmetalen die steeds schaarser en schaarser worden als grondstof. Daarom zorgde MIREC ervoor dat die edele metalen uit de apparaten bij Fully gerecycleerd werden. Op die manier kunnen deze waardevolle grondstoffen dienen voor de productie van nieuwe producten.
Om alles juist te recyclen maakten ze gebruik van heel wat apparatuur, gaande van shredders tot machines die scheidingstechnieken toepassen. Zo kon gegarandeerd worden dat het juiste materiaal het juiste eindstation zou bereiken. De (non-)ferrostromen en edelmetalen werden geleverd aan de smelters om terug tot dezelfde producten gerecycleerd te worden, terwijl de plastics als granulaat naar erkende verwerkers afgevoerd werden. Dit was alleen maar mogelijk door een heleboel mensen, zowel op als naast de werkvloer, en de goede samenwerking met RPB.
Scrap is een vzw die zich focust op het vinden van nieuwe bestemmingen voor materialen die anders verloren zouden gaan, zoals maak- en bouwmaterialen. Met drie vaste medewerkers en zes vrijwilligers waren ze klaar om te helpen in deze heuse onderneming. Het was dan ook een uitdaging om voor 40 ton gewicht in totaal aan materiaal een opslagplek te vinden.
Dankzij Scrap zullen er 1850 stukken materiaal een nieuw thuis vinden, zowel in herbruikte als gerecycleerde vorm. Zo hebben ze al een eerste grote afname van 135 stuks voltooid bij een aannemer die ze zal gebruiken als vensterbanken, plinten, en muurbekleding. Via hun zusterorganisatie Recupcentrale zullen ze binnenkort dan weer 2 recupkeukens plaatsen waarbij bamboo bureaubladen als werkblad zullen gebruikt worden.”
Hou’tHart begeleidt bedrijven, organisaties en individuen bij het bouwen van materiaal met hergebruikt hout. Ze bevinden zich in de maakfabriek in Hoboken, waar ze ook met andere partners in dit project het hout hebben gedeeld. Zo konden de transportkosten en ook de CO² uitstoot laag blijven.
Al dit verzamelde hout zal worden omgezet in meubels, vloeren, bureaubladen en nog veel meer. Die producten komen dan weer op hun beurt terecht bij scholen, in theaters en bij de mensen thuis, om er maar een paar op te noemen. De veelzijdige inzet van dit hout is ook een grote winst voor Hou’tHart zelf, want door het delen van alle materiaal wordt hun netwerk ook steeds maar groter en sterker.
Buurman vzw Antwerpen verzamelt, verwerkt en zorgt voor de herbestemming van afval- en restmateriaal. Ze verkopen niet alleen materialen, maar ze bieden ook workshops en werkplekken aan in hun atelier in Antwerpen. Door de grote hoeveelheid aan materiaal dat ze kregen, was hun grootste uitdaging het afwegen welke materialen al dan niet geschikt waren voor hergebruik.
De geschikte materialen kan je ondertussen terugvinden in hun magazijn. Zowel voor particulieren, makers en ontwerpers zaten er geweldige materialen tussen. Het was de eerste keer dat Buurman op zo’n schaal materiaal had aangenomen sinds hun verhuis naar een grotere hal, dus de community van Buurman kan nog even toekomen met al die materialen.
IMPACT Furniture, een onderdeel van Oxfam België, focust zich op het hergebruik van kwaliteitsvolle kantoormeubelen met een sociale en milieuvriendelijke-impact. Ze zijn al twintig jaar bezig met het inzamelen van meubilair van grote instellingen en bedrijven.
De materialen krijgen een tweede leven via hun Upcycling-project, waar er onder andere meubelstukken gemaakt worden van afgedankte materialen. De grootste uitdaging was het vinden van opslagcapaciteit; want er werden maar liefst 5.000 tafelbladen geleverd bij Impact Furniture. Het project werd uitgevoerd door drie Oxfam-teamleden die de panelen ontvingen en recycleerden.